Buscar
  • Laia Delriu

EL QUE NOSALTRES TRANSMETEM...


Des de fa un temps; més ben dit, des de ja fa uns anys, en la meva pràctica diària amb les families i en observacions que faig (al parc, amb els amics..) m'he adonat d'un aspecte en els models de relació dels adults amb els seus progenitors que, des del meu punt de vista no deixa de tenir importància.

Em refereixo a ALLÒ QUE TRANSMETEM ELS ADULTS.. Moltes vegades sense adonar-nos, i sense tenir mala intenció, amb les nostres accions, amb els nostres comentaris, amb les nostres mirades, amb els nostres gests..estem influïnt i "mediatitzant" una conducta espontània i, sobretot, innocent dels nostres petits.

És sabut per a tots que nosaltres sóm per a ells el seu mirall; sóm les persones en qui es fixen; sóm les persones que tenen com a models, sóm les persones a qui estimen més del món; i per tant; tenim una RESPONSABILITAT envers els models que els oferim. No és cap tonteria pensar que si nosaltres adoptem una actitud temerosa davant una nou esdeveniment o davant d'una situació nova; ben probable els nostres fills es veuran influïts per aquesta manera d'afrontar-se a les noves situacions. Evidentment no podem oblidar que hi ha un component genètic en els caràcters; i que hi ha aspectes que ja ens venen donats per l'herència dels nostres pares; però si a tots aquests INGREDIENTS sumem aquell que es diu SENTIT COMÚ, i que ESTÀ A LES NOSTRES MANS; podem ajudar, o no, a que els nostres fills vegin les coses des d'una altra perspectiva.

Anem a pensar en una situació molt concreta; al voltant dels 2 anys (a vegades una mica més, o abans..) els nens comencen a plantejar situacions que potser abans no havien passat, i poden començar amb les primeres PORS..Aquesta és una etapa "normal" del creixement, com tantes altres; i forma part de fer-se gran i evolucionar com a persona. És cert; i no vull que ningú em mal interpreti, que els hem d'atendre; escoltar i ajudar; però també és cert, que és molt important que els ajudem amb la nostra ACTITUD. Quan una familia comenta: " és que ara té POR a les nits, es desperta, està inquiet.." però tot aquest escenàri està passant davant el nen/a, i ho està escoltant i sentint tot.. Certament allò que està passant és real i aquella familia necessita expressar-ho i busca ajuda. El primer que sempre els dic és: "PROCUREU QUE NO SENTI MASSA AQUESTA PARAULA". Hem de tenir una mica de prudència i vigilar el que parlem davant d'ells.. Amb això què vull dir? doncs que estem donant un SIGNIFICAT NOU a una paraula que potser per al nen no la tenía; i com ara sap que quan es parla d'allò passen coses, doncs correm el risc que ho utilitzi com una "arma de poder", i que s'aprofiti de la situació. Encara recordo una d'aquelles frases cèlebres dels nostres pares, que estaven impregnades de sabiduria i sentit comú!. Quan tenia por, el meu pare sempre em dèia: "La por no existeix; te la fas tú". Cert és que jo era una mica més grandeta; però aquella frase m'ha acompanyat al llarg dels anys, i m'ha ajudat en molts moments a superar-me i a créixer com a persona.És un exemple més, de la transmissió que els pares fem als nostres fills.

Sempre dic i mantinc que és molt difícil, com a pares, trobar el punt just d'EQUILIBRI i mesura en tot. El més sensat és estar atents, observar i actuar amb prudència i sempre pensant que el que nosaltres diguem o fem, tindrà unes conseqüències directes en les accions dels nostres fills.

La nostrra ACTITUD és molt important; i com ja he comentat; tenim una responsabilitat.

Un altre exemple; pot ser que a un nen els primers dies li costi fer una activitat nova (piscina, mugendo, bàsquet..). Si el primer dia que fa l'activitat tenim la mala sort que surt "descontent" i que no li ha agradat; tenim dues opcions: quedar-nos amb la versió de que allò no és per a ell i de que no li ha agradat; o bé fomentar un esperit lluitador, i contagiar-lo d'entusiasme a la vegada que vegi que tot necessita un sacrifici i un temps de marge per acabar florint; si passat un temps prudencial, encara detectem que la cosa no ha millorat, el millor és parlar amb elli intentar trobar una solució raonada. Si els expliquem les coses, ells les entendran.

Ànims!


0 vistas

BALMES 251 LOCAL 1 08006 BARCELONA

TRUCA: 93 217 90 76 / 607 89 90 18   info@dintell.es  www.dintell.es   BARCELONA (Sarrià-Sant Gervasi) Costat Cl.Pilar; FGCC (Sant Gervasi-Gràcia). METRO: L3 Fontana  BUS:16,17,27,32

  • Linkedin Laia Delriu
  • Instagram
  • Facebook

DINTELL,S.L 

Desde Didáctica Infantil i Treball de L´Educació Lliure, S.L. le informamos que en cumplimiento del Reglamento (UE) 2016/679 del Parlamento Europeo y del Consejo de 27 de abril de 2016, sus datos personales se incorporarán al tratamiento Usuarios@web que realiza Didáctica Infantil i Treball de L´Educació Lliure, S.L.. La legitimación esta basada en el el consentimiento del interesado, con la finalidad de atender y dar curso a su solicitud y/o suscripción. El hecho de no introducir los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender su solicitud. Podrá ejercer su derecho a acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos, como se explica en la información adicional que encontrará en www.dintell.es frente al Responsable del tratamiento mediante cualquier medio de comunicación ante el mismo.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now